Nu er den nationale strategi lanceret: En dag i udviklingens tegn

Lørdag den 20. april var der formandskonference i Middelfart, hvor den nye nationale strategi blev præsenteret. Workshops og stande med konsulenter fra landskontoret stod klar til at klæde formændene på til arbejdet med strategien.

MATIAS CHRISTENSEN - D. 22 APRIL 2024

”Der er gang i snakken, det er skønt at høre,” siger Jette Runchel, der er præsident for Røde Kors.

Roen falder over lokalet, og opmærksomheden rettes mod scenen.

“Vi har glædet os til at præsentere den nye nationale strategi, men det er også med sommerfugle i maven, at jeg står her i dag,” fortsætter Jette.

Nysgerrige og engagerede blikke skifter mellem at tage noter og kigge op på præsidenten. En gang imellem hviskes der kommentarer til sidemanden, efterfulgt af anerkendende nik. Det virker til, at tanker og holdninger til strategien allerede bliver delt, inden den er præsenteret færdig.

Den nationale strategi tages imod med klapsalver, men også med spørgsmål, pointer og dilemmaer fra flere formænd rundt i lokalet, og der lægges op til konstruktive debatter og diskussioner i løbet af dagen.

Optimisme om fremtiden

Næsten hver tiende dansker vil være over 80 år gammel i 2050. Der bliver færre hænder og flere at tage sig af. Det er svært at få nok ind på velfærdsuddannelser, og selvom vi bliver rigere samlet set, er uligheden større end nogensinde.

Det er nogle af de pointer, Jette Runchel fremhævede som grund for, at vi har brug for et værktøj som den nationale strategi, der kan give vores hjælpearbejde retning.

Efter præsentationen strømmer folk ud af lokalet, til kaffe, kage og konsulenter med inspiration og gode råd. Nogle formænd hilser på gamle venner, og andre præsenterer sig for hinanden for første gang, men den store samhørighed er ikke til at tage fejl af. Den nye strategi er selvfølgelig et stort samtaleemne rundt i lokalet.

”Jeg tænker, at vi allerede gør de fleste af de ting, der bliver præsenteret, men man skal aldrig blive for selvsikker. Man skal hele tiden være åben, for selvom vi synes, vi gør, hvad vi kan, er der helt sikkert altid ting, vi kan blive bedre til,” fortæller Margit S. Larsen, der er formand i Hadsten-Hinnerup.

Inspiration på tværs

Udover strategien er der også plads til at få vendt stort og småt formændene imellem. Muligheden for at få erfaringer fra dele af landet, formændene normalt ikke har noget med at gøre, udnyttes.

”Jeg synes, at strategien er rigtig fin og konkret. Jeg glæder mig til, at vi skal prøve at implementere den. Så må vi se, hvordan det går,” siger Charlotte Nielsen, der er formand i Faaborg og fortsætter: 
”Og så er det jo bare rigtig godt at møde mange af de andre og få erfaringsudvekslet. Det er godt for netværket.”

Nogle formænd er også med for første gang. Det er blandt andet Christine Skovsgaard Brun, der tidligere i år blev ny formand i Helsingør.

”Det er lidt overvældende og virkelig inspirerende at være her i dag. Der er rigtig meget læring i det for mig. Jeg har været formand siden februar, så jeg suger bare til mig, og hver gang jeg hilser på en ny, lærer jeg også noget nyt,” siger Christine.

På med arbejdshandskerne

”Jeg synes strategien er taget enormt positivt imod, og det er jeg virkelig glad for,” siger Jette efter præsentationen:

”Jeg tror, det giver blod på tanden for afdelinger, hvor man allerede har gang i mange dele af den nye strategi. Og jeg tror, at alle er optaget af, hvad kommunekredssamarbejdet kan give afdelingerne. Nogle steder har de gjort det i mange år, og andre steder skal man i gang med noget nyt. Det er der også noget spændende i,” siger Jette, og fortæller afslutningsvis:

”Jeg har lige snakket med en, der sagde: Vi vil tage initiativ til første møde i kommunekredsen nu. Vi skal holde op med at tale om de andre som nogen, der er anderledes og i stedet finde ud af, hvad vi kan gøre sammen.”

Hvis du vil vide mere om den nationale strategi, kan du finde gode råd og inspiration til at komme godt i gang her.